Nä, inte riktigt. Inte film. Men reklam blir det. Reklam för en höjdardag för getterna vid Lars Pers i Fors! Närmare bestämt den 14 januari mellan kl 11.00-15.00. Då kan du lämna din julgran till getterna, grilla din egna korv och njuta av vårt, kaffe kokat över öppen eld. Nästan som en Stilla Upplevelse!

Getterna kommer inte att vara stilla. De kommer att vimsa överallt för att inte missa den godaste granen. Först äter de barren. Sedan barkar de varenda millimeter av granen, stammen och alla grenarna. Är det någon gren som är lite mjukare, särskilt längst ut, äter de upp hela!

En “gammal” kobonde sa till mig en gång att han fällde en ganska stor gran i kohagen inför varje vinter. Det skulle skydda mot parasiter i korna. Ja, inte att han fällde en gran utan att korna gnagde och barkade granen under vintern. Då fick de i sig ämnen som gjorde att parasiter inte fick fäste i djuren. “Äre sant så äre bra” som en annan av mina vänner, kogubbarna, säger.

Kobönder är bra att ha. Fast de börjar minska. Särskilt de som har något klokt att säga. De kogubbar som lärt sig av erfarenhet. Jag tror jag läste någonstans att det försvinner en mjölkproducent i veckan. Nog så viktigt att tänka på när man väljer mejerivaror i affären. Tänk globalt – handla lokalt. Vilket ord egentligen – mjölkproducent. Jag föredrar kogubbe.

MEN, nu kom jag ifrån ämnet:
Tjugondedag Knut. Det är en fredag men vi välkomnar alla ni med julgranar lördagen den 14 januari mellan kl 11.00-15.00 till en trevlig stund tillsammans på Norrlands sydligaste getgård!
Ring eller maila om du undrar något. Tills dess: Gott Nytt År!

2 kommentarer / Skriv egen

 1. Peter
  17:49 den 28 December, 2011 | #

  Sorry I would like to come over but I cannot checkin min julgran as handlugage ;)

  By the way a nice website, and nice to see how the new stable for the goats is being build.

  Peter

 2. 23:44 den 28 December, 2011 | #

  If you fly SAS I know the person who can solve that treeproblem for you!
  The stable is almost ready for the goats to move in. I just haven’t taken the time to grab the camera and update the pictures. Will do. Promise. Any day :D

Skriv en kommentar